З італійським колоритом: як приготувати паску-панеттон
У світі кулінарії існує безліч традиційних страв, що символізують свята та обряди різних культур. Однією з таких страв є паска – символ святкування Великодня для багатьох православних та греко-католиків. Однак коли настає час готувати ці смачні і символічні ласощі, чому б не вдихнути в нього трохи італійського колориту?
Як готувати паску, схожу на класичний італійський панеттоне.
Складові
Для опари:
Дріжджі (50 г)
Молоко (150 мл)
Борошно (150 г)
Для здобного тіста:
Олія 82% (200 г)
Молоко (150 мл)
Жовтки (3 шт.)
Цукор (200 г)
Борошно (500 г)
Додаткові інгредієнти для тіста:
Білки (2 шт.)
Сіль (щіпка)
Борошно (150 г)
Для начинки:
Родзинки (200 г)
Коньяк (30 мл)
Цедра з 0,5 лимона
Цедра з 0,5 грейпфрута
Кардамон (4-5 шт.)
Куркума (0,5 ч. л.)
Мускатний горіх (0,5 ч. л.)
Ванільний цукор (16 г)
Приготування:
Опара. У мисці розмішайте дріжджі з теплим молоком, потім додайте муку і перемішайте до отримання однорідної маси. Накрийте плівкою і залиште на 30-40 хвилин для активації дріжджів.
Здобне тісто. У каструлі змішайте молоко та олію, підігрійте, щоб олія розтанула. В іншому посуді збийте жовтки з цукром до утворення пишної маси, потім додайте молочно-олійну суміш і добре перемішайте.
Поступово додайте борошно, що просіює, вимішуючи тісто до однорідності.
Перемішайте опару і тісто здобне, потім накрийте плівкою і залиште підніматися в теплому місці на 1-1,5 години.
Підготовка начинки. Залийте ізюм коньяком, додайте ванільний цукор, цедру лимона та грейпфрута, куркуму, мускатний горіх та подрібнені зерна кардамону. Добре перемішайте.
Формування тіста. Додайте начинку з|із| родзинок і ароматних спецій в тісто, потім додайте ще трохи борошна і ретельно вимішайте.
Вторинна підготовка та випічка. Залиште тісто підніматися ще на 1 годину, потім додайте збиті білки з сіллю і акуратно перемішайте. Сформуйте з тіста кулі та розкладіть їх у форми. Залиште ще на 20-30 хвилин для підйому. Потім випікайте в розігрітій духовці при 200 ° С протягом 20 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 ° С і дайте паскам допікатися ще 20-30 хвилин.
Декорація та подача. Після випічки залиште паски трохи охолонути, потім прикрасьте їх на свій смак, використовуючи глазур або інші декоративні елементи.