Яку гречку вибрати: темну чи світлу, на що звертати увагу

Яку гречку вибрати: темну чи світлу, на що звертати увагу

Гречка – це популярна крупа, яка полюбилася багатьом. У її складі безліч корисних мікроелементів та позитивних властивостей.

Тому варто розібратися, як вибрати гречану крупу та на які параметри звертати увагу.

Відмінність темної та світлої гречки
Багато людей думають, що йдеться про різні сорти, але це типова помилка. Якщо розглядати темні відтінки, то крупа була оброблена за високої температури.

Її смакові якості стають кращими, проте кількість корисних речовин починає знижуватися. Темна гречка швидше готується і виходить розсипчастою.
Темно-коричневий колір крупи свідчить про те, що корисних речовин мало залишилося. Такий вид гречки часто використовують у невеликих господарствах.

Справа в тому, що в процесі виготовлення він обсмажується.

Блідий і кремовий відтінок вказує на те, що поживних речовин у складі збережено багато, але тут варто звертати увагу на особливості подальшого приготування.

Наприклад, якщо довго варити таку гречку, кількість поживних речовин істотно знизиться. Оскільки бліда крупа вариться довше, користь сумнівна.

Коричнева або зелена гречка
Важливо зрозуміти ключовий факт: найкориснішою вважається зелена гречка. Справа в тому, що її зерна не піддаються термічній обробці.

Такий тип не має особливої популярності, адже продукт натуральний і його краще споживати в сирому вигляді.

Можна згадати цікавий факт: у багатьох країнах у Європі зелену гречку можна придбати лише в аптеках. Справа в тому, що вона є дієтичним та корисним продуктом.

Зелену гречку в країнах СНД можна зустріти на полиці магазинів, але тут важливо виявляти раціональність.

Як вибрати гречку
Виробники часто заплутують покупців. Це легко пояснити, адже більшість ставлять собі завдання заробити будь-якими способами. Насамперед необхідно звертати увагу на сорти та види гречки. Є два види:

ядриця;
проділ.
Ядриця – це незбиране зерно. Якщо розглядати проділ, то зерна розколоті, їх розмір невеликий. Проділ на сорти не ділиться, тому вірити рекламі виробників не слід.

Ядриця ділиться на три сорти:

перший найякісніший, оскільки містить мінімум необробленого зерна та сміття;

у другому сорті можна зустріти до 7% сміття;

у третьому сорті до 10% різних домішок.

Увага на упаковку
Крупа повинна продаватися лише у целофанових пакетах. Така упаковка є оптимальною, адже вона захищає крупу від вологи, яка згубно позначається на зберіганні та смакових якостях.

Зовнішній вигляд
Визначити якість крупи можна лише в тому випадку, якщо упаковка є прозорою.

Нічого складного у виборі немає, всі зерна мають бути чистими та однакового розміру. Якщо в упаковці є сміття, від придбання краще відмовлятися.

Смак та аромат
Цей параметр можна буде визначити лише після придбання. Від якісної крупи не повинно пахнути пліснявою чи затхлістю. Якщо є сторонні аромати, то від споживання такої гречки краще відмовлятися.

You cannot copy content of this page