Як правильно зварити макарони?
Зварити макарони здається простим заняттям, з яким може впоратися кожен. Але навіть у цій справі є свої правила, які допомагають отримати смачну страву. Час приготування, коли їх засипають у воду, і навіщо додають масло – ці та інші нюанси в результаті спростять приготування, і вони будуть не гірші, ніж у італійців.
Співвідношення об’єму води та макаронів
Води для варіння макаронів має бути багато. Недостатня кількість призведе до того, що вони можуть злипнутися або не доваритися. Виходити потрібно з того, що на 100 г макаронів потрібно 1 літр води.
Якість води
Макарони вбирають воду і збільшуються в розмірах. Тому якщо використовувати хлоровану воду, то і смак буде відповідний. Потрібно брати відстояну або ще краще відфільтровану воду.
Сорт макарон
Сорт – один із важливих моментів для отримання смачних макаронів. Потрібно при покупці звертати увагу, з якої пшениці вони виготовлені, і віддати перевагу твердим сортам.
Коли всипати у воду
Макарони всипати у воду потрібно лише після її закипання. І не просто появи перших бульбашок, а бурхливого кипіння. Тому варто почекати 30 секунд, а потім кинути макарони.
Коли солити воду
Сіль додають у воду до закипання. Тому можна її всипати одразу, коли у каструлю набрали воду. Не рекомендується солити після того, як всипали макарони – ефект може вийти несподіваним. На 1 л води беруть 10 г солі, тобто чайну ложку.
Чи потрібно накривати кришкою?
Відповідь це питання однозначний – так. Але тільки на початку, щоби макарони швидко закипіли. Потім зменшити вогонь і доварювати вже без кришки.
Заважати чи ні макарони
Коли макарони варяться, їх потрібно кілька разів перемішати. Перший раз, коли всипали, потім колись закипіли, і ще разок у процесі варіння. Але частіше кількість помішування залежить від якості макаронів. Є такі, що сильно осідають на дно і готові до нього прилипнути.
Додати олію
У воду можна додати 1-2 ст. л. рослинної олії. Це дозволить макаронам не злипнутись.
Варити до напівготовності: al dente
Італійці не варять макарони, щоб вони перетворилися на кашу. Вони їх залишають не довареними, тобто, як кажуть кулінари «аль денте». Але це на аматора. Такі макарони будуть жорсткі та пружні на смак.
Промивати чи ні макарони
Якщо було достатньо води при варінні макаронів, їх додатково не потрібно промивати. Таке правило існує у кухарів. Але це за умови, що виконано всі перші вимоги.
Основні критерії щодо вибору макаронних виробів
Щоб макарони після варіння не перетворилися на спільну грудку, важливо не тільки правильно їх термічно обробляти, а й вибирати. Найкраще купувати макаронні вироби із твердих сортів пшениці. Вони прості в приготуванні і з ними впорається навіть господиня, що починається — достатньо дотримуватися інструкції, вказаної на упаковці. Макарони з твердих сортів пшениці не перетравлюються і не липнуть один до одного.
Виробники макарони із твердих сортів пшениці можуть називати по-різному. На упаковці найчастіше їх вказують наступними варіантами:
“група А”;
“durum”;
“semolina di grano duro”.
Тобто якщо одна з цих назв є на пачці з борошняними виробами, то можна сміливо брати. Макарони точно виготовлені з твердих сортів пшениці і не завдадуть клопоту при варінні. Плюс їх ще в тому, що у них низький глікемічний індекс і від них не видужаєш.
Як правильно варити макарони
При варінні макаронів не варто шкодувати води. Її можна брати 1 л з розрахунком на 100 г виробу та 10 г солі.
Чим більше води, тим менша ймовірність, що макарони злипнуться. Важливо пам’ятати, що вироби вбирають у собі 30% рідини.
Макарони необхідно кидати вже в киплячу воду, а потім накрити кришкою. Після цього вода перестане кипіти.
Потрібно зачекати хвилину, щоб температура води знову піднялася до 100 ℃. Потім кришку зняти, прикрутити вогонь і варити протягом того часу, що вказано на упаковці, періодично помішуючи.
Щоб макарони вийшли «al dente», їх варто варити на 2 хвилини менше. Потім каструлю вимкнути та злити воду. Макарони промивати не потрібно. Подавати їх столу варто одразу ж у гарячому вигляді. Якщо їх дати спокій на кілька годин, то вони можуть злипнутися. Можна, звичайно, додати в них рослинної чи вершкового масла. Тоді є ймовірність, що вироби не перетворяться на місиво.
Якщо доводиться готувати макарони із звичайної пшениці не твердих сортів, то перед варінням у воду можна додати кілька ложок олії. Коли вода закипить, кинути в неї макарони, перемішати, накрити кришкою і вимкнути каструлю. Макарони доготуються самостійно за рахунок високої температури рідини. Достатньо буде почекати 5 хвилин. Потім воду злити, а самі макарони не промивати.