Як правильно заварювати чай: 5 найпоширеніших помилок

Як правильно заварювати чай: 5 найпоширеніших помилок

Помилка №1: неправильна кількість чаю при заварюванні

Одна з ключових помилок – неправильна кількість чаю. Згідно з класичним рецептом, на 200 мл води слід використовувати 2 г листового чаю або, інакше кажучи, 1 чайну ложку чаю на чашку.

Порушення цієї пропорції може призвести до перезаварювання, зробивши чай гірким або, навпаки, без характерного смаку та аромату. Крім того, надмірно міцний чай може виявитися шкідливим для здоров’я, оскільки рівень фторидів у ньому може підвищитися, що негативно позначається на стані кісток.

Помилка №2: повторне заварювання

Повторне заварювання чаю – це питання, яке викликає дискусії. Дехто вважає, що остиглий чай не має сенсу заварювати знову, оскільки він уже віддав усі корисні речовини при первинному заварюванні.

Британська чайна компанія Newby Teas не рекомендує повторне заварювання з огляду на європейські стандарти використання 2 грамів на чашку. Однак у китайсько-японських чайних традиціях багаторазове заварювання вважається нормою, особливо для улуна, пуера та зеленого чаю.

Помилка №3: неправильний час заварювання

Кожен сорт чаю вимагає свого часу наполягання. Чорний чай, улонг та пуер потрібно заварювати 3-5 хвилин, зелений та білий – 2-3 хвилини, тизани – 5 хвилин. Перебір з часом може призвести до окислення фенолів, ліпідів та ефірних олій, що погіршить смак та аромат напою. Тому важливо дотримуватись рекомендацій щодо часу заварювання кожного конкретного сорту чаю.

Помилка №4: неправильна температура води для заварювання

Температура води – ще один важливий фактор. Зазвичай чай заварюють окропом, температура якого становить 95 градусів. Однак для більш ніжних зелених і білих чаїв цей параметр може бути знижений до 75-85 градусів. Неправильна температура може вплинути на розкриття аромату та смаку чаю, тому важливо враховувати ступінь ферментації та вид заварювання.

Помилка №5: вибір чаю низької якості для заварювання

Неважливо, наскільки уважно ви стежите за попередніми кроками, якщо ви використовуєте неякісний чай.

При виборі чаю звертайте увагу на термін збору, упаковку та місце, де її виробляють. Уникайте чаю зі штучними добавками, віддаючи перевагу натуральним інгредієнтам. Всі ці аспекти впливають на смак, аромат та корисні властивості вашого чаю.

You cannot copy content of this page