Чашка ароматної кави до сніданку вже стало традицією для багатьох людей. Але обрати саме вашу каву не завжди легко, адже на смак впливають багато факторів. Давайте розглянемо основні характеристики, які визначають смак вашої улюбленої кави.
1. Кавова промисловість здебільшого залежить від сортів кавових бобів, які поділяються на дві категорії – арабіку та робусту.
Арабіка має ніжний смак і низьку кислотність, подається в більшості кав’ярень. Вирощується на височинах, тому її збір є більш трудомістким. Відповідно, ціна зазвичай вища.
Робуста має більш кислий та гіркий смак. Підходить до вирощування в суворому кліматі, більш економічна та нижча цінова категорія.
2. Іншим фактором при виборі ідеального кави є місце вирощування. Кавові зерна вирощені на височинах, мають більш насичений смак, ніж ті, що вирощені ближче до рівня моря. Проте, ця інформація не завжди подається на етикетках.
3. Кавовий путівник був би неповним без пояснення ступеню обсмаження. Поширеною помилкою є думка, що чим темніша і гірка ваша кава, тим більше в ній кофеїну. Це помилкове судження, адже при більшому обсмаженні, втрачається кофеїн.
СВІТЛЕ/ЛЕГКЕ обсмаження (Light roast)
Легке обсмажування означає, що кавові зерна піддавалися впливу тепла найменшу кількість часу, а готовий продукт має світло-коричневий колір.Температура смаженяя не перевищує 90-100 ° С. Легке смаження також забезпечує найвищу кислотність, що в каві – це не те саме, що кислість. Жодна кава не повинна мати кислий смак. (Якщо ваша кава кисла, це означає, що в якийсь момент виробничого процесу щось пішло не так.) Часто продається з нотками молочного шоколаду, апельсину, ягід та цитрусових.
СЕРЕДНЄ обсмаження (Medium roast)
Вища температура обсмаження – 200 ° С, крім того процес більш тривалий. При середньому обсмаженні, кавові зерна втрачають трохи кислотності і набувають більш підсмаженого і карамельного смаку. Ця кава має менший вміст кофеїну.
ТЕМНЕ обсмаження (Dark roast)
Щоб отримати темне смаження, кавові зерна нагрівають до 240 ° С. Какао-боби набувають блискучого темно-коричневого кольору. Отримана кава може мати гіркий смак.
Оскільки темні смажені страви готуються найдовше, в них найменше кофеїну. Що стосується смаку, темна кава не має тієї яскравої кислотності, як у світлого смаження, і ви навряд зможете відчути різні смакові нотки.
Експериментуйте зі смаками, визначайте які види кави вам подобаються та насолоджуйтесь цим ароматним і корисним напоєм (але не зловживайте).
Фото з pixabay.com
Передрук матеріалу без гіперпосилання на womens-secrets.com.ua заборонений.