Про герань. Корисні властивості рослини

Герань – це найбільш популярна кімнатна рослина. Вона подобається багатьом квітникарям за свою красу і невибагливість у догляді.

Герань в перекладі з грецького означає – журавель або лелека. Свою наукову назву герань отримала завдяки незвичайній формі плодів, які зовні схожі з дзьобом лелеки або журавля. На цей час в світі налічується близько 400 видів цієї рослини.

Герань – це трав’яниста багаторічна рослина. У висоту вона може досягати від 35 до 90 см, в залежності від виду і сорту квітки. Як правило, листя герані м’які, яскраво зеленого кольору. Форма їх може бути, як і скругленою, так і розсіченою.

Квітки герані в основному великі, але бувають і дрібні. Квітка має п’ять округлих пелюсток правильної форми, а самі квіти зібрані у суцвіття. Відтінки квіток абсолютно різноманітні. Вони можуть бути білими, червоними, блакитними і навіть темно-фіолетовими.

Корисні властивості рослини

Крім естетичної функції – герань володіє багатьма корисними властивостями. Вона містить в собі такі цінні речовини, як: крохмаль, сіль, антоціани, ефірну олію, дубильні речовини, органічні кислоти, флаваноїди і багато кальцію. А найголовніше, що в герані корисні, і листя, і квіти, і коріння.

Рослина поліпшує мікроклімат у квартирі, створюючи цим особливу атмосферу. Фітонциди, рясно виділяються з її листя при дотику, знищуючи велику кількість шкідливих речовин, що знаходяться в повітрі.

Приємний запах квітки благотворно впливає на організм людини. Він заспокоює і сприяє відновленню багатьох процесів в організмі людини. Крім цього, запах герані підвищує настрій і позбавляє від дратівливості.

Її різкий запах не виносять мухи, комарі, міль та інші комахи. Якщо в будинку поставити не одну герань, а декілька, наприклад на кожному підвіконні, то комарів буде влітати набагато менше. Великих комах вона відлякує ще краще.

Листям герані можна натирати домашніх тварин, якщо у них з’явилися не бажані гості.

Герань в будинку очищає повітря від шкідливих домішок і освіжає його. Ця рослина вбирає в себе надлишки вологи з повітря. Деякі господині використовують листя для ароматизації страв.

Фото з pexels.com

You cannot copy content of this page