Осінній напій: 10 смачних та незвичайних рецептів какао
Гаряча чашка какао в холодний день – справжня втіха для душі та тіла. Цей напій, який у XVI столітті був доступний лише знаті, тепер п’ють дорослі та діти по всьому світу. Не тільки смачне, але й корисне какао збагачене антиоксидантами та триптофанами, воно допомагає підтримувати здоров’я та піднімати настрій.
10 смачних та незвичайних рецептів какао
1. Класичний рецепт какао
Цей традиційний рецепт простий і водночас дозволяє експериментувати з додаванням нових інгредієнтів.
Інгредієнти:
1 літр молока
25 грам какао-порошку
20 грам цукру
Шоколадна крихта для прикраси
Приготування:
Розігрійте молоко у каструлі.
Змішайте какао та цукор, додайте трохи молока, щоб уникнути грудочок.
Додайте суміш до молока, що залишилося і закип’ятіть все разом, помішуючи.
Приберіть із плити, дайте постояти кілька хвилин, потім розлийте в чашки та прикрасьте шоколадною крихтою.
2. Гарячий шоколад по-європейськи
Цей рецепт для любителів гіркого шоколаду створює насичений напій із нотками ванілі.
Інгредієнти:
200 мл молока
Половина стручка ванілі
45 грамів какао-порошку
20 грамів цукру чи меду
Приготування:
Змішайте молоко та ваніль і підігрійте на повільному вогні.
Процідіть молоко з ваніллю і додайте|добавляйте| какао, добре розмішуючи.
Додайте цукор або мед, розлийте в чашки і подавайте.
3. Гаряче какао по-мексиканськи
Цей напій із пряними спеціями підніме настрій та допоможе при застуді.
Інгредієнти:
200 мл молока
10 грам цукру
15 грамів какао-порошку
3 грами екстракту ванілі
Кориця, сіль, кайєнський перець – за смаком
Приготування:
Розігрійте молоко у каструлі.
Додайте спеції та какао, добре розмішайте.
Закип’ятіть, постійно помішуючи віночком.
Приберіть з вогню, додайте цукор за смаком і перелийте чашку.
4. Какао з коньяком
Додайте краплю коньяку та апельсинову цедру, і ви отримаєте ароматний та насичений напій.
Інгредієнти:
2 склянки молока
2/3 склянки вершків
50 грамів какао-порошку
25 грамів гіркого шоколаду
15 грамів тростинного цукру
40 мл коньяку
15 грамів апельсинової цедри
Приготування:
Розігрійте молоко.
В окремій каструлі змішайте какао, цукор та трохи молока. Додайте вершки, шоколад та цедру. Поваріть три хвилини.
Процідіть масу через сито, додайте коньяк та подавайте.
5. Какао на кокосовому молоці
Цей варіант ідеальний для людей, які віддають перевагу рослинному молоку.
Інгредієнти:
1 склянка кокосового молока
1 склянка води
50 грамів какао-порошку
Половина чайної ложки ванілі
30 мл сиропу топінамбуру
Приготування:
Підігрійте воду і додайте|добавляйте| какао, ретельно перемішайте.
Додайте кокосове молоко, потім ваніль та топінамбур.
Проварити п’ять хвилин на повільному вогні.
Перелийте в чашку, додайте шоколадний сироп і зефір, прикрасьте м’ятою.
6. Гаряче какао з амаретто
Цей напій з мигдальним смаком і ноткою солодощі має неповторний смак і аромат.
Інгредієнти:
0,5 склянки молока
40 мл жирних вершків
35 грамів какао-порошку
45 мл амаретто
15 грамів меду чи цукру
Дрібка солі
Приготування:
Змішайте молоко із вершками і закип’ятіть.
Додайте какао та збивайте до повного розчинення.
Додайте амаретто та цукор, трохи посоліть. Перемішайте та можна подавати.
7. Гарячий шоколад зі спеціями
Цей напій з гострими спеціями подарує вам тепло та затишок у холодні дні.
Інгредієнти:
150 мл води
2 ст. ложки какао-порошку
Дрібка кориці, кайєнського перцю, мускатного горіха
3 грами ванілі
Цукор – за смаком
Приготування:
Закип’ятіть воду у невеликій каструлі.
Додайте какао та варіть до повного розчинення.
Зніміть з вогню, додайте всі спеції та збийте у блендері. Вийде повітряна пінка.
Подавайте гарячим чи охолодженим.
8. Какао з чилі та спеціями
Цей ароматний напій з перцем чилі та прянощами дасть вам справжній кулінарний досвід.
Інгредієнти:
2,5 склянки молока
1 шт. свіжого перцю чилі
50 грамів какао-порошку
1 паличка кориці
2 грами меленого імбиру
30 грамів тростинного цукру
Дрібка гвоздики, мускатного горіха, бадьяна
Приготування:
Акуратно очистіть перець чилі від насіння і наріжте поздовжньо.
У невелику ємність вилити молоко, покласти перець чилі, корицю і всі прянощі, закип’ятити на невеликому вогні.
Зніміть каструлю з вогню, рідину пролийте через марлю.
В іншій мисці змішайте какао, цукровий пісок і склянку підігрітого в мікрохвильовій печі молока. Ретельно збийте віночком до однорідної маси.
У каструлю з молоком додайте отриману суміш із какао. Закип’ятіть і зніміть з плити.
Дайте какао настоятися кілька хвилин.
9. Гоголь-моголь із какао
Цей домашній напій із молоком допоможе вам впоратися з першими ознаками застуди та стане вишуканою прикрасою для вашого святкового столу. Якщо хочете створити особливий смак, крапелька лікеру додасть напою додаткову глибину.
Інгредієнти:
1 склянка молока
1 яйце
5 грамів какао-порошка
15 грамів цукру
25 грамів вершкового масла
Приготування:
Розділіть жовток та білок. Збийте жовток із цукром до отримання однорідної маси.
В окремій мисці збийте білок до утворення піни.
Додайте какао до жовтка із цукром. Обережно додайте тепле молоко.
Покладіть тепле вершкове масло|мастило| і збийте блендером до утворення густої маси.
Чи не доводьте напій до кипіння. Перелийте у чашку. За бажання додайте трохи лікеру або рому для вишуканого смаку.
10. Тропічне какао
Цей незвичайний рецепт включає інгредієнти з тропіків. Цей напій не містить шкідливих добавок, тому його можна вживати навіть тим, хто дотримується дієти. Розрахований на одну чашку.
Інгредієнти:
3 столові ложки кокосового молока
150 мл води
3 фініка без кісточок
15 грамів голландського какао-порошку
Кориця – за смаком
Приготування:
Очистіть фініки від шкірки та видаліть кісточки, якщо вони є.
Покладіть усі інгредієнти в блендер і змішайте до отримання однорідної маси без грудочок.
Вилийте у невелику каструлю і трохи підігрійте на повільному вогні.
Напій готовий. Подавайте теплим та насолоджуйтесь унікальним тропічним смаком.