Кухня – це світ домашньої їжі, сімейних балачок, фільмів та довгих сімейних вечорів. Для того, щоб не було неприємних сюрпризів, варто тримати це місце в чистоті. Навіть якщо ззовні все виглядає чудово, варто звернути увагу на певні місця.
1. Губка для миття посуду
Одна з найбрудніших речей в нашому домі. Залишки їжі, теплота і вологість дуже швидко перетворюють губки і ганчірки в розсадник бактерій. Губки варто змінювати раз в два тижні.
Можна також дезинфікувати губки і ганчірки в мікрохвильовці. Для цього ретельно помийте їх і покладіть в мікрохвильовку. Грійте губку або ганчірку на великої потужності протягом двох хвилин. Цей метод усуває небезпечні бактерії і неприємний запах.
2. Кухонна раковина
У кухонну раковину потрапляють залишки їжі, що створює добре середовище для розвитку бактерій. Якщо ви миєте фрукти/овочі і залишаєте їх в раковин, ви ризикуєте з’їсти бактерії разом з продуктами.
Необхідно кождного дня чистити раковину спеціальним засобом або відбілювачем.
Не забувайте очищати край раковини і стільниці навколо неї: там часто накопичується і бруд.
Не розморожуйте в раковині м’ясо, не кидайте в неї очищені овочі і фрукти.
3. Ящики для зберігання фруктів та овочів в холодильнику
Ми рідко купуємо фрукти овочі на один раз, а потім забуваємо за них. Залишки псуються і вкриваються пліснявою, заражаючи свіжі овочі і фрукти, які ви будете їсти. Притому неможливо візуально визначити, вражений продукти пліснявою чи ні. Спори з’являються раніше, ніж зовнішні ознаки.
Не купуйте багато овочів і фруктів і тримайте їх окремо від м’яса. Якщо ви хочете продезінфікувати ящик від можливих бактерій, використовуйте суміш соди і оцту.
4. Блендер
Мало хто ретельно промиває всі частини блендера, тому бактерії там частий гість.
Промивайте всі деталі блендера з мильним розчином після кожного використання. Для дезінфекції можна використовувати суміш соди і оцту. Після очищення протирайте кожну частину приладу паперовим рушником. Перед складанням блендера всі деталі повинні бути повністю сухими.
5. Дошка для нарізання
У мікротріщини і подряпини дошки, що залишилися від ножа, забиваються частинки їжі, створюючи сприятливе середовище для розвитку бактерій.
Після кожного використання промивайте дошку із засобом для миття посуду. Раз в тиждень дезинфікуйте дошку: протріть її оцтом і залиште на ніч.
Заведіть дві обробні дошки. Одну – для м’яса і риби, другу – для всього іншого.
Вибирайте дошки з матеріалів, на яких не залишається подряпин від ножа: дошки з бамбука і каучукового дерева, а також з твердих порід деревини.
Дотримуйтесь цих простих, але необхідних рекомендацій, і ваша кухня завжди буде чистим та приємним місцем.
Фото з pixabay.com
Передрук матеріалу без гіперпосилання на womens-secrets.com.ua заборонений