1.Голубці з рибним фаршем
капуста – 1 кг
рис відварний-100 г
зелень петрушки і кропу — 10 г
цибуля ріпчаста — 2 шт.
соус сметанний
масло вершкове — 2 ст. л.
сіль, перець чорний мелений — за смаком
риба (фарш) — 400 г.
Підготовлений качан капусти відваріть до напівготовності в киплячій підсоленій воді. У вареного листя зріжте потовщену частину. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте і обсмажте на частині масла.
Рибний фарш змішайте з рисом, обсмаженою цибулею, посоліть, поперчіть і перемішайте.
На підготовлені листя капусти укладіть фарш, загорніть, надаючи виробу прямокутну форму.
Голубці обсмажте з обох сторін на вершковому маслі, після чого залийте сметанним соусом і запікайте в духовці протягом 8-10 хвилин.
Подавайте голубці по 2 шт. на порцію, поливши соусом, в якому вони тушкувалися, і прикрасивши зеленню.
2. Голубці з ковбасою
— пшеничний хліб — 200 г
— капуста — 1 шт.
— варена ковбаса — 200 г
— яйце — 2 шт.
— маргарин або смалець — 2 ст. л.
— гірчиця — 2 ст. л.
— яблука — 4 шт.
— сіль — за смаком.
Замочений і віджатий хліб, ковбасу пропустіть через м’ясорубку , додайте яйця, гірчицю, сіль. Перемішавши.
Відокремте від капустяного качана велике листя. Щоб зробити їх гнучкими, еластичними обшпарте водою, підкисленою оцтом.
Приготований фарш покладіть на листя, поверніть конвертом.
Обсмажте голубці на смальці або маргарині.
Додайте в сковороду трохи гарячої води, голубці обкладіть нарізаними яблуками і тушкуйте, закривши кришкою.
3. Голубці з сиром «зимова казка»
— капуста — 1/4 качана
— сир — 8 ст. л.
— борошно — 1 ст. л.
— рис — 1 ст. л.
— масло-1 ст. л.
— яйце — 1 шт.
— цукор — 2 ч. л.
— сіль — 1 ч. л. м — сметана — 1 ст. л.
Від качана капусти середньої величини відокремити 5-6 листків, опустивши в каструлю з підсоленою кип’яченою водою і варити 5-10 хвилин.
Потім перекласти капусту на друшляк, дати стекти воді. Зрізати листя товсті середні прожилки, покласти на середину кожного листа фарш і загорнути. Після цього голубці викласти в каструлю, залити 1/2 склянки сметани і тушкувати в духовці до тих пір, поки капуста не стане м’якою.
Фарш: рис відварити в підсоленій воді, відкинути на решето, сир пропустити через м’ясорубку і змішати з сирим яйцем, борошном, відварним рисом, розчином солі і чайною ложкою розтопленого вершкового масла.
4. Картопляні голубці
— картопля – 1 кг
— цибуля ріпчаста — 200 г
— морква — 200 г
— олія рослинна — 50 г
— сметана — 200 г
— перець чорний мелений – 3 г
— сіль — за смаком.
Ці голубці краще фарширувати в листя квашеної капусти. Картоплю вимити, очистити, натерти на дрібній тертці.
Цибулю і моркву почистити, дрібно нашаткувати і протушкувати на рослинній олії. Змішати терту картоплю і піджарені овочі, посолити і поперчити чорним меленим перцем.
Укладаючи приготований фарш на капустяне листя, сформувати голубці, укласти на деко, полити соусом з дрібно нарізаної смаженої цибулі.