Мельхіорові прибори, як за ними правильно доглядати?

Мельхіор називають столовим сріблом, ажде він такий же красивий (при належному догляді) і має благородний глибокий срібний блиск, але в мельхіорі немає ні граму срібла!

Мельхіор це сплав міді (70-80%) і цинку (30-20%) з невеликим вмістом нікелю, марганцю і заліза. Зі сплаву виготовляють різноманітні столові прилади, ювелірні вироби і предмети інтер’єру, карбуються монети і навіть відливаються хірургічні інструменти.

У порівнянні з сріблом мельхіор має більшу зносостійкість і механічну міцність, майже не схильний до корозії. І, в той же час, сплав пластичний і добре піддається обробці – штампування, різання, карбування та в холодному, і в гарячому вигляді, чудово полірується.

Швидше за все, у багатьох з нас в шафах лежать дбайливо збережені мельхіорові ложки і виделки – в спеціальних картонних коробках на оксамитової або шовкової підкладці. Такі прилади було прийнято діставати з особливої ​​нагоди, на великі свята і значущі події.

Мельхіорові прибори ми навряд використовуємо щодня, тому він темніє. Крім того, звичайна чиста вода згубна для зовнішнього вигляду мельхіоровій ложки або виделки – навіть найменша крапелька залишить після себе на поверхні темні плями (тому золоте правило – мельхіорові ложки треба витирати після миття відразу і насухо!). Потемніння можуть викликати і непромитий залишки їжі або жиру, що забилися в тонкий візерунок на поверхні.

Як же все-таки вимити до блиску мельхіорові прибори? Нам знадобляться сода, сіль, крапелька миючої речовини для розчинення жиру та шматок звичайнісінькою фольги!

1.Берем будь-яку ємність або місткий контейнер.
2.На дно укладаємо шматок звичайної алюмінієвої фольги.
3.Насипаємо харчову соду і трохи менше кухонної солі. Додаємо пару крапель миючого розчину.
4.Заливаємо окропом.
5.Поміщаємо на 5 хвилин в цей розчин мельхіорові (або срібні) вироби.

Якщо посуд не повністю покритий водою – можна спостерігати за процесом очищення. Щоб великі предмети очистилися повністю їх потрібно буде кілька разів перевернути.

Бажано працювати в рукавичках та діставати посуд щипцями, щоб не зашкодити собі.

Чисті мельхіорові (і срібні) предмети треба обов’язково промити під проточною водою, насухо витерти і висушити в кімнатних умовах.

Фото з pixabay.com

Передрук матеріалу без гіперпосилання на womens-secrets.com.ua заборонений

You cannot copy content of this page