Готуємо капустяне листя для голубців на зиму

Готуємо капустяне листя для голубців на зиму

Любите голубці, але немає місця для зберігання капусти на зиму? Не засмучуйтесь, зробити заготовки інгредієнта вашої улюбленої страви допоможе давній рецепт. Сьогодні розповімо, як запастися капустяним листям на зиму.

Рецепт капустяного листя на зиму

Інгредієнти:

Капуста білокачанна (скільки увійде до банку)

Вода (скільки увійде до банку)

Сіль (на 2-літрову банку) – 2 ст. л.

Лист лавровий (на 2-літрову банку) – 3 шт.

Перець чорний (горошок, на 2-літрову банку) – 5 шт.

Як приготувати:

Качан капусти очистіть від верхнього листя, виріжте злегка місце біля качан. У великій каструлі закип’ятіть воду і опустіть у неї качан на кілька секунд

У качан вставте вилку. Вийміть качан, зніміть 2-3 листи. Потім знову опустіть качан у окріп, знову вийміть і знову знімайте листя. Якщо необхідно, то злегка підрізайте основи листя ножем.

Робіть так, поки не зніміть все листя з качана. Найменші біля основи качан використовувати не варто. Решту качана можна пустити на щі, бігус, пиріжки.

Дайте листям злегка охолонути, зріжте ножем потовщення на них і поверніть, як на голубець, але без начинки. Зробіть так з усіма листочками.

Складіть заготівлі для голубців у банку досить щільно (приблизно так, як укладаєте огірки та помідори для засолювання). Додати лавровий лист, перець горошком і сіль. Кількість лаврового листа і перцю довільним горошком, можна більше або менше, або взагалі інші спеції, які подобаються.

Розрахунок солі:

на літрову банку – 1 ст. л. з гіркою солі

на 2-літрову банку – 2 ст. л. з гіркою солі

на 3-літрову банку – 3 ст. л. з гіркою солі

Закип’ятіть ту воду, у якій відварювали качан і залийте у банку. Ложкою або лопаткою натисніть зверху і випустіть повітря, долийте киплячу воду до верху банки, щоб усі листочки були покриті.

Якщо не вистачає відвару від капусти, закип’ятіть чайник і долийте окропом. Закрийте звичайною капроновою кришкою, залиште в кімнаті на добу, потім заберіть у холодне місце (льох, підвал, холодильник).

Готове листя буде за місяць-півтора. Стоять у холодному місці до весни.

Які бувають голубці

Голубці – страва української та російської кухні, що представляє собою м’ясний або овочевий фарш, загорнутий у відварене капустяне листя.

Але не лише ці два народи можуть похвалитися тим, що знають, як приготувати голубці. Рецепти є і у багатьох близькосхідних народів, хоча вони все ж таки трохи відрізняються.

Приготування голубців досить витратний за часом процес. Але існує й менш трудомісткий варіант для тих, хто не хоче їх загортати – це ледачі голубці. Їх приготування до того ж окупиться з лишком, ви отримаєте дуже смачну та ситну страву.

У наш час ми часто відчуваємо брак часу, тому багатьом господиням справді цікаво, як приготувати ледачі голубці. Традиційно готують їх у каструлі чи казані. Але можна й у духовці. Бувають різні ледачі голубці, рецепти приготування відрізняються консистенцією готової страви.

You cannot copy content of this page